Controlul intern are rolul de a preintampina fenomenele negative, de intarire a ordinii si disciplinei in administrarea patrimoniului, gestionarea corespunzatoare a resurselor, cresterea si administrarea eficienta a activitatii desfasurate.
Necesitatea unui acest tip de control rezulta din faptul ca intr-o economie concurentiala este nevoie de o rationalizare eficienta a resurselor, a cheltuielilor si a platilor efectuate.
Cerintele minime de efectuare aunui control intern sunt: independenta, transparenta, claritatea, recomandarile, consilierea.
Fiecare unitate isi stabileste propriile procedee si metode de control intern, pentru fiecare aspect al activitatii desfasurate.
Astfel o entitate economica poate avea mai multe tipuri de control:
– controlul ierarhizat;
– control financiar preventiv;
– control gestionar.
Controlul ierarhizat- operational, managerial sau de compartiment
Acest control este atribuit functiilor de conducere din cadrul unei intreprinderi. Se efectueaza prin indelinirea sarcinilor de servici a persoanelor cu functii de conducere. Sfera lui de realizare este una foarte larga si implica toate activitatile desfasurate de intreprindere.
Obligatii specifice acestui tip de control sunt:
– controlul direct si nemijlocit asupra compartimentelor din subordine;
– control inopinat apura compartimentelor unde circula si se pastreaza disponibilitatile banesti si valorile materiale;
– dezvoltarea controlului reciproc si autocontrolului pentru personalul din subordine;
– stabilirea atributiilor de control ierarhic, modalitati de exercitare si rapunderile controlorului
Controlul financiar preventiv
Controlul financiar preventiv este un atribut al functiei financiar-contabile din cadrul unei intreprinderi si este un instrument de baza al gestiunii previzionale. Vizeaza preintampinarea incalcarii normelor juridice, producerea prejudiciilor si a pagubelor. Se efectueaza prin examinarea documentelor, a operatiunilor economico-financiare sub cele cinci aspecte esentiale: legalitate, realitate, necesitate, oportunitate si sub aspectul economicitatii.
Din punct de vedere al contabilitatii controlul financiar preventiv se exercita prin controlul documentelor introduse in sistemele informatice, controlul balantei de verificare, a monetarelor si a numerarului din casierie, a instrumentelor de plata si a semnaturilor autorizate, a declaratiilor fiscale inainte de a fi depuse la ANAF.
Controlul gestionar
Controlul gestionar este unul complex si vizeaza administrarea corecta a patrimoniului din cadrul unei entitati. Controlul gestionar a fost preluat in timp de compartimentele de audit intern.
Astfel metodele prin care se exercita acest tip de control sunt:
– stabilirea de politici si proceduri clare de control pentru fiecare departament in parte
– stabilirea modalitatii de control a fiecarui departament in parte
– controlul efectiv al fiecarui departament
– masuri care sunt de luat in urma controlului
– stabilirea de masuri pentru controlul periodic.
In principal controlul gestionar, respectiv auditul intern se face pe baza documentelor contabilor, a inventarierii efectuate. Inventarierea reprezinta un pilon important in efectuarea auditului deoarece pe baza ei se stabileste situatia exacta a patrimoniului. Aceasta se efectueaza conform cu normele legale in vigoare si este obligatorie cel putin o data pe an, de regula la sfarsitul inchiderii exercitiului financiar.
Autoarea articolului este Luana Agapie.